دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه فقه مقارن و حقوق جزای اسلامی، دانشگاه مذاهب اسلامی، تهران. ایران.
چکیده
وحدت و یکی بودن و با هم بودن از دیرباز تا کنون از ضروریات هر جامعه به شمار میآید. از آن جایی که قرآن برنامهای کامل برای زندگی بشر بوده، پژوهشگر در تحقیق حاضر به روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از دادههای کتابخانهای به تبیین وحدت و نفی تفرقه با استفاده از آیات قرآنی که واژهی اعتصام را به بحث گذاشتهاند و تفسیر آن در منابع شیعه و اهل سنت پرداخته و در رأس آنان به اعتصام به حبلالله نیز با نگاهی ویژه پرداخته شده است. با تأمل در نصوص قرآنی و تفاسیر، فهمیده میشود که همهی آیاتی که در مورد اعتصام در قرآن ذکر شده و از تفرقه، تنازع و اختلاف نهی کرده، آیات مدنی بوده و در مدینه نازل شدهاند و به این اشاره دارد که اعتصام به حبلالله و تمسک به خداوند و دینش، از دلایل اصلی و عامل مهم قوت مسلمانان و اقامه و برپایی دولت مستقل اسلامی به شمار میرود. اعتصام به حبلالله راهی است برای نیرومند شدن، قوت گرفتن، اطاعت از خداوند، وحدت امت اسلامی و عزّت مسلمانان و در مقابل تفرقه، تنازع و اختلاف، سببی است برای متفرق شدن امت اسلامی، ضعف و سستی آنها و در نتیجه، غلبهی دشمنان بر آنان. اطاعت از اوامر و فرامین الهی، هدایت شدن به راه راست و مستقیم، داخل شدن به رحمت الهی و کسب فضل خداوندی، معیّت و همراهی مؤمنان و مرافقت آنان در دنیا و آخرت، از مهمترین ثمرات اعتصام به حبلالله به شمار میروند و در مقابل شبیه شدن به کفار امتهای پیشین، سست و ضعیف شدن امت اسلامی، وارد شدن در دایرهی شرک و تبرّی پیامبر خدا از کسانی که در دین تفرق ایجاد کردهاند، از تبعات اختلاف و تفرقه میباشد.
شافعی پور, ایوب. (1397). بررسی واژه «اعتصام» در تفاسیر فریقین و نقش آن در ایجاد وحدت و نفی تفرقه. دو فصلنامه علمی و تخصصی تفسیر متون وحیانی, 96(2), 71-89.
MLA
ایوب شافعی پور. "بررسی واژه «اعتصام» در تفاسیر فریقین و نقش آن در ایجاد وحدت و نفی تفرقه". دو فصلنامه علمی و تخصصی تفسیر متون وحیانی, 96, 2, 1397, 71-89.
HARVARD
شافعی پور, ایوب. (1397). 'بررسی واژه «اعتصام» در تفاسیر فریقین و نقش آن در ایجاد وحدت و نفی تفرقه', دو فصلنامه علمی و تخصصی تفسیر متون وحیانی, 96(2), pp. 71-89.
VANCOUVER
شافعی پور, ایوب. بررسی واژه «اعتصام» در تفاسیر فریقین و نقش آن در ایجاد وحدت و نفی تفرقه. دو فصلنامه علمی و تخصصی تفسیر متون وحیانی, 1397; 96(2): 71-89.